Waltz with Bashir

februari 28, 2009

“Waltz with Bashir” is een Israelische animatiefilm van Ari Folman over de oorlog in Libanon van 1982. De film kreeg tegen de verwachting in geen Acadamy Award. Volgens Bradley Burston heeft dit alles te maken met de manier waarop joden in Hollywood worden gezien. “Waltz with Bashir is niet gemaakt voor Hollywood, maar voor menselijke wezens” (Burston). Alleen films over de Holocaust met de stereotype jood als slachtoffer zijn verzekerd van succes.

Kate Winslet over haar rol in The Reader: “Ik doe het omdat ik heb gemerkt dat als je een film maakt over de Holocaust, je verzekerd bent van een Oscar. Ik ben vier keer genomineerd. Nooit gewonnen. De hele wereld vraagt zich af “Waarom heeft Winslet er nooit een gewonnen?” Daarom doe ik het.”

Gideon Levy was aanvankelijk overdonderd door de artistieke kwaliteit van de film. Pas toen hij de film weken later opnieuw zag kon hij zich op de inhoud concentreren. En die viel uiteindelijk erg tegen. Er is de horror van de oorlog, maar de Libanese bevolking en Palestijnen zijn niet-bestaand. Alsof alleen de agressor zelf – Israel – de gruwelen van de oorlog ondergaat. Ook Ibish zit op die lijn. De film geeft een bijna klinisch beeld, zonder een hint voor een oplossing of oorzaak. Pas aan het eind komt er een stukje over de echte mensen; Levy: “Niet diegenen die een psychiater en een borrel nodig hebben om hun ervaringen te verwerken, maar zij die voor altijd van alles verstoken blijven, zonder thuis, zonder armen of benen. Geen borrel of psychiater kan hen helpen. En dat is het eerste (en laatste) moment van waarheid en pijn in “Waltz with Bashir”.”

Hussein Ibish – A Waltz with the Dogs of Memory (The Nation)
After Oscar miss, ‘Waltz with Bashir’ captures Cesar award (Ha’aretz)
Bradley Burston: Winslet, ‘Waltz,’ and how Hollywood likes its Jews (Ha’aretz)
Gideon Levy: ‘Antiwar’ film Waltz with Bashir is nothing but charade (Ha’aretz)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: